Lyda van Tol heeft 2 CD’s op haar naam staan.

 


For Weddings en Funerals

Met deze cd is voldaan aan een behoefte. Een belofte aan al diegenen voor wie een keuze uit deze composities ten gehore werd gebracht op momenten die hen in het geheugen en in het hart gegrift staan.
Lyda van Tol en Kees de Wijs kregen vaak het verzoek deze stukken op cd vast te leggen. Het resultaat is en cd met een grote verscheidenheid aan werken die, behalve door het thema, ook een eenheid vormen door het karakter van de uitvoering.

Net als hun dagelijkse muziekpraktijk kiezen beide musici bewust voor ontroering door eenvoud. Die keuze verbindt hen al jarenlang in een muzikale alliantie. De cd is opgenomen in de Obrechtkerk in Amsterdam. Voor de begeleiding is gebruik gemaakt van twee orgels: een groot orgel (1976) van de hand van Vermeulen in Alkmaar en een kistorgel (1978) gemaakt door Vermeulen in Weert.

Voor de  inhoud en enkele nummers klikt u op deze link


Le Café

Le Café is genoemd naar Le Café van Bernier. Nicolas Bernier was een leerling van Caldara in Rome. Terug in Frankrijk was hij organist te Chartres en Auxerre en vervolgens in de Sainte Chapelle in Parijs. In 1723 werd hij assistent-dirigent onder Lully in Versailles. Hij componeerde liefst 7 banden met wereldse cantaten en was daarmee in Frankrijk een van de eersten.

De uitgevoerde cantate bezingt de koffie. Daarmee liep Bernier voor op Bach! Dat componisten in die jaren koffie als onderwerp kozen komt omdat in die jaren het genotmiddel in zwang kwam door de Venetianen en Turken. In 1671 werd het eerste koffiehuis in Parijs geopend; Londen en Wenen volgden. Reden voor Bernier om het lekker bakkie in de muziek van die tijd neer te zetten.

Voor de  inhoud en een nummer klikt u op deze link


 

Lyda van Tol weet niet anders dan dat haar leven uit muziek bestaat.